Career (Karrier)

A karrier mód (Career)

 

A játék 0.24 verziójától elérhető.

Ebben a játékmódban az összes rendszer be van kapcsolva, azaz a pénzügyi rendszer, a megítélési rendszer és a tapasztalati pontok rendszere mind működik.

A játék saját pénzneme a támogatás (fund). A költségek ebből fedezhetőek.

A játékmód elején szembesülhetünk azzal hogy mind az eddig elérhető, mind az újonnan elérhető épületeink még nincsenek teljesen kifejlesztve, ennek megfelelően a képességeik is korlátozottak.
Az épületek fejlesztésének költségeit támogatásból kell fedeznünk.

A tudományos rendszer és a technológiai fa ugyanaz mint a tudományos módban, azonban az alkatrészeknek itt már van költsége is. Alapbeállításban az alkatrészek kifejlesztésének költségét nem kell állnunk, csak a járművünkbe épített alkatrészek költségét kell támogatásból fedezni. Aki azonban nehezebb játékmenetre vágyik, a játék indításakor beállíthatja, hogy a technológiai fán megjelenő egyszeri fejlesztési költségeket is ki kelljen fizetni minden újonnan kifejlesztett alkatrész után.

A Kutató és Fejlesztő központ (Research and Development) képességei szintén korlátozottak induláskor. A 100-nál több tudományos pontot igénylő alkatrészek eléréséhez, a talajmintavétel képességéhez, valamint az erőforrás átvitel (pl. üzemanyag-áttöltés) képességéhez tovább kell fejlesztenünk az épületet.

Támogatáshoz szerződések (contract) teljesítésével juthatunk. Szerződéseket a Küldetésirányító Központ épületében (Mission Control) tudunk kötni. Az épület fejleszthető, a fejlesztéssel az egyidejűleg megköthető szerződések száma növelhető. A Szerződések megkötésekor egy kisebb előleget kapunk, további összegekhez a szerződések további mérföldköveinek teljesítésével, a végösszeghez pedig az összes feltétel teljesítésével juthatunk.
Lesznek olyan küldetések is amiket a támogatásért lesz érdemes elvállalni, más esetekben a szerződések teljesítésének feltételei között tudományos kísérletek is vannak, így egyszerre szerezhetünk támogatást és tudomány pontokat.

Fontos megemlíteni, hogy a Karrier játékmód elején még nem tudunk manővereket tervezni! A pályagörbénk ekkor még szürke. Ezt a képességet a Küldetésirányító központ (Mission Control) és a Követőállomás (Tracking Station) fejlesztésével lehet megszerezni.

Az Űrhajós Kiképzőközpontban (Astronaut Complex) láthatjuk, hogy a játék elején az űrhajósaink képességei is korlátozottak. Képességeik növeléséhez űrhajósonként kell tapasztalati pontokat (XP) gyűjteniük.

Tapasztalati pontokhoz az űrhajósok a Kerbin és más égitestek körüli keringéssel, leszállással és űrsétával juthatnak. Adott számú tapasztalati pont után szintet lépnek, amivel fokozatosan növekednek a képességeik egésze a harmadik szintig. A szinteket az űrhajósok neve mellett lévő csillagok száma mutatja.

Az EVA, azaz az űrséta kifejlesztéséhez, valamint hogy egyszerre ötnél több űrhajósunk lehessen, szükséges az Űrhajós Kiképzőközpont továbbfejlesztése. Új űrhajósok felvételének szintén van költsége, kivéve ha szerződésben vállalt küldetésben mentettük ki az adott űrhajóst. Ekkor még támogatás is jár érte…

Az összeszerelő épületek és az indítóállások a játékmód elején korlátozott számú alkatrészből álló, valamint korlátozott méretű és tömegű járműveket tudnak fogadni. A befogadóképesség az épületek továbbfejlesztésével növelhető.

Minden sikeresen teljesített szerződéssel megítélési pontokat (reputation) is kapunk, minden elveszített űrhajóssal és határidőre nem teljesített szerződéssel megítélési pontokat veszítünk.
A megítélésünk szintje befolyásolja, hogy milyen szerződésekből válogathatunk, továbbá, hogy az igazgatási létesítményben (Administration Facility) milyen üzleti stratégiákat választhatunk.

Az igazgatási létesítményben választható különböző üzleti stratégiák legtöbbje átalakítóként működik, amivel a későbbi szerződésekkel szerezhető tudomány pontokat, (science points), megítélési pontokat (reputation), és a támogatást (funds) válthatjuk át egymásba, vagy növelhetjük a másik ellenében. Az átalakítási arányok kezdetben korlátozottak, az épület fejlesztésével növelhetőek.

A megítélési pontok száma 1000 pontnál van maximálva, azt sohasem érheti el. Az 1000-hez közeledve a valóban kapott megítélési pontok száma már folyamatosan csökken a szerződésekben foglalt pontokhoz képest, így magas megítélési szinteknél érdemes a megítélési pontok egy részét megfelelő üzleti stratégia választásával tudomány pontokká, vagy támogatássá alakítani.

Összességében a pénzügyi rendszer bevezetése átgondolt megoldásokra és minél olcsóbb űreszközök megalkotására ösztönzi a játékost.

A cikket írta: Zsombok Gábor

karrier