A dokkolás

1.
A sikeres dokkoláshoz először is űrrandevút kell végrehajtani a megcélzott űreszközzel, ami azt jelenti, hogy el kell jutnunk a célpont pár tíz km-es körzetébe. Fontos hogy Térkép nézetben jelöljük ki a célpontot a jobb egérgombos menüben a „Set as Target” menüpont kiválasztásával.

dokk 1

2.
A kijelölt célpont (Target) helye és távolsága kiemelve jelenik meg az alap külső nézetben.

dokk 2

3.
Jelöljük ki azt a dokkolót amivel majd csatlakozni szeretnénk a jobb egérgombos menü „Control from Here” menüpontjának kiválasztásával. Amennyiben a pajzzsal védett dokkolót használjuk, nyissuk ki a pajzsot a jobb egérgombos menü „Open Shield” nyomógombjával.

dokk 3

4.
Miután kijelöltük a célt,  a műhorizonton is megjelenik a célpont iránya, és automatikusan átvált a célponthoz viszonyított sebesség mutatására. (target)
dokk 4
5.
A dokkolási célpont megközelítésére legáltalánosabban két módszert használnak.

Az egyik módszer, hogy elindulunk a cél irányába és figyeljük a cél távolságát. Mivel a célunk közben elmozdul ezért elhaladnánk mellette. A legközelebbi pontban fékezzünk a célponthoz képest nulla relatív sebességre, majd irányítsuk a hajónk orrát újra a cél felé és újra induljunk meg felé. Ezt a lépéssort ismételjük ahányszor csak kell.

A másik módszer, hogy a cél irányába megindulás után, folyamatos oldalirányú manőverekkel próbáljuk meg a menetirányunkat a cél irányába korrigálni. (RCS vagyis a manőver fúvókákkal)  Ekkor figyelni kell hogy a cél előtt időben lassítsunk is…

dokk 5
6.
Az előző lépéseket végrehajtva fokozatosan közelítsük meg a célt kevesebb mint 2-300 méterre.

dokk 6
7.
Fontos hogy az űrjárművünk a forgáson kívül oldalirányban is tudjon mozogni! Fel kell szerelni a megfelelő kis hajtóművekkel és a hozzájuk való üzemanyaggal! (RCS, manőver fúvókák, ezek monopropellant üzemanyaggal működnek) Nagyon hasznos lehet a céljármű megfelelő kivilágítása is.

dokk 7
8.
Ha egy vagy több másik űreszközt 2.5km-re megközelítünk és azo(ko)n van aktív irányító egység, akkor az „ú” billentyű lenyomásával át tudunk váltani az irányítására ugyanúgy mintha azt a jobb egérgombos menü „Switch to” menüpontjával tennénk.

Nagyon megkönnyíthetjük a dolgunkat ha a célpontra átváltva beforgatjuk a célként kijelölt dokkolót az űreszközünk irányába.
Ez után fordítsuk az űrhajónk orrát a célpont felé, jelöljük ki célpontnak a dokkolót ahova érkezni akarunk mégpedig a dokkolóra jobb egérgombbal kattintva feljövő menüből a „Set as Target” menüpontot kiválasztva, majd kis sebességgel induljunk el felé.

Ha módok nélkül akarunk dokkolni, akkor úgy manőverezzünk, hogy az oldalirányú mozgás közben folyamatosan fordítsuk az űrhajónk orrát a cél dokkolója felé. A célt közelítsük meg pár méteres távolságra, majd „szemre” szépen lassan állítsuk be, hogy a menetirányunk és a cél iránya egybeessen, ezután egyenesen előre indulva illesszük össze a dokkolókat.

dokk 8
9.
Több dokkolást segítő mód is létezik. Ezek közül az egyik a „Docking Alignment Indicator”.
Ezt használva érdemes először a cél dokkolójára párhuzamos irányba állítani a járművünk tengelyét.

dokk 9

10.
Miután az űrjárművünk és a cél tengelyét beállítottuk párhuzamosra a következő lépés, hogy oldalirányban mozogva pontosan a céllal szembe kerüljünk.
dokk 10

11.
A dokkolás előtti utolsó méteren érdemes a sebességet 0,2 m/s alá csökkenteni, hogy csökkentsük a célra mért lökés erejét. A dokkológyűrűkben lévő mágnesek innentől már segítenek összehúzni az két űrjárművet.
dokk 11

12.
Sikeresen dokkoltunk! Ezután már mind a személyzetet mind az erőforrásokat (üzemanyagok, elektromos töltés, stb) tudjuk mozgatni az összekapcsolt egységek között.
dokk 12
A cikket írta: Zsombok Gábor

Képek: Kopasz442

Dokkolás kettő docking port-ra

Egy jó hozzászólás jó lenne

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .