Szub-orbitális és az orbitális repülés

Ha már elkezdünk építgetni űrhajót, akkor használjuk is azt! Tehát tanuljunk meg néhány alapfogalmat az űrhajózásból.

Az űrjárművel kétféle pályára állhatunk, szub-orbitális, és orbitális pályára. A szó, az „orbit” jelentése: keringés. Tehát ebből adódik, hogy az orbitális pálya az teljes kör, vagy megközelítőleg kör, vagy ellipszis pálya egy bolygó, hold, vagy a nap körül.

A szub-orbit pedig egy olyan pálya, amikor az űrjármű nem éri el azt a magasságot és/vagy sebességet ami az orbitális pályára álláshoz szükséges.

Először ezt vizsgáljuk meg.

orbit 1

Mint a képen látható, a legegyszerűbb űrutazás, az űr ugrás! Ilyenkor a jármű csak felfelé emelkedik, minimálisan tér ki oldalra, és már tér is vissza az indulási objektum felé. Ez a legegyszerűbb szub-orbitális pálya,  de  óvatosan, mert ha túl magasra merészkedünk, a jármű olyan sebességgel érkezik vissza, hogy nem fog tudni lefékeződni olyan sebességre, ami elegendő az ejtőernyő biztonságos használatához! (Egyszerüen leszakad, vagy elég!) Lehetőleg 100 Km alatt maradjunk.

orbit 2

Mint látható, itt már majdnem létre jön az orbitális pálya, de még ez mindig csak szub-orbitális repülés. Ilyenkor nem csak egyszerűen felfelé emelkedik a jármű, hanem fokozatosan bedöntjük oldal irányba, ezáltal nem csak a pálya magassága nő meg hanem az indulási és érkezési pont közötti távolság is. Természetesen így hatalmas távolságokat lehet megtenni az adott bolygón (holdon). A Kerbin-en a légkörbe való belépési szög is fontos, lehetőleg 10° alatt maradjon.

orbit 3

Az orbitális pályára álláshoz, el kell érni egy adott minimális magasságot és sebességet, ahol minimum legalább egyszer képes megkerülni az adott bolygót/holdat a járművünk! Ez a minimális magasság a Kerbin esetében 70 Km, és a sebesség pedig összesen 3400 DeltaV. A DeltaV azt a sebesség mennyiséget jelzi ami összesen kell, hogy ezt az orbitális pályát elérjük. Ezt a mennyiséget például a Kerbal Engineer Redux mód segítségével megtudhatjátok már az űrjármű építésénél.

Végeredményben a járművünk, ha ki tud szakadni a Kerbin gravitációjából, bárhová megyünk is mindig orbitális pályán lesz.

Ide illesztem a Delta V térképet, ez alapján gyorsan kiszámolható a szükséges energia mennyisége! Tartalék van benne, mert én kevesebből is elmegyek ezekre a helyekre! 😁

Egy jó hozzászólás jó lenne

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .